Over 4th-market

 

 

De provincie Mie in Japan staat bekend om z’n vele pottenbakkers en kleine keramiekfabrieken. In 2005 besloten vier van deze fabrieken, elk gespecialiseerd in Bankoyaki-keramiek, om samen een nieuw bedrijf “4th-market” op te richten. De naam 4th-market komt van de plaats Yokkaichi waar 4th-market gevestigd is. Yokkaichi betekent namelijk “markt op de vierde dag”. Bankoyaki-keramiek is een van de meest belangrijke industrieën in Yokkaichi.

 

Japanse Bankoyaki-pottenbakkers staan bekend om hun mooie en praktische keramiek, met perfecte vorm en zeer geschikt voor dagelijks gebruik. En naar mate deze keramiek ouder word, wordt de kleur en glans van het materiaal steeds mooier.
 

Ondanks het feit dat Japanners de naam Bankoyaki vaak niet kennen, zijn deze producten bekend door heel Japan.
De "nabe" (Japanse traditionele pan) met z’n unieke hittebestendigheid bijvoorbeeld beslaat 80~-90% van de complete Japanse markt. Maar ook de "kyusu" (traditionele Japanse theepot) is een Bankoyaki-product!

 

Bankoyaki dateert uit de Edo periode (18e eeuw). De beroemde Tokaido handelsroute tussen Edo (tegenwoordig bekend als Tokio) en Kyoto zorgde voor een ongekende economische bloei in de regio. Hierdoor begonnen lokale pottenbakkers op steeds grotere schaal keramiek te produceren. De start van de internationale handel aan het eind van de 19e eeuw zorgde ervoor dat diezelfde pottenbakkers hun technieken steeds verder gingen perfectioneren. Dit was het begin van Japans internationale reputatie als producent en leverancier van hoogwaardig keramiek. Voor de provincie Mie was tot het eind van de 20ste eeuw, de export van keramiek een van de meest belangrijke vormen van inkomsten.

 

De vier lokale pottenbakkers waaruit 4th-market bestaat, hebben ieder hun eigen specialisme. Deze vier bedrijven hebben ieder meer dan een halve eeuw ervaring met keramiek en sommige van hen zijn al meer dan honderd jaar oud. Alle 4th-market-producten zijn handgemaakt. Vakmanschap is voor het creëren van goede keramiek erg belangrijk. Daarom zijn de mallen die voor het pottenbakken worden gebruikt stuk voor stuk gecreëerd door ervaren vakmensen. En uiteraard zijn deze ervaren vakmensen ook verantwoordelijk voor het onderhoud om deze mallen in topconditie te houden.

 

Al dit vakmanschap combineert 4th-market vervolgens in mooie, harmonieuze en moderne ontwerpen voor complete collecties “table and cookware”.

 

Thumbnail Alt

 

  Thumbnail Alt

 

  Thumbnail Alt

 

  Thumbnail Alt